rodedraad

De titel van mijn website is reflectie op natuur en mens.
Letterlijk hoe de natuur weer-spiegelt.
Figuurlijk: reflectie op hoe de mens kijkt (naar de natuur).

Ik kick als cultuur reflecteert in spetterende natuur. En als het zo uit de context komt dat je niet weet wat je ziet zoals bij ‘verstild’ en ‘omgekeerd‘.
‘Abstractie is echt, waarschijnlijk echter dan de natuur.’ (Abstraction is real, probably more real tham nature; Josef Adler, Kunstmuseum Den Haag, 15-1-23)
Cultuur is bij ‘dans’ de weerspiegeling van een paardenschuur.

De rode draad is een zoektocht. De comments hebben mij geïnspireerd. Meer is welkom! Hieronder de historie van de zoektocht:

Eerst was de titel ‘Kijk anders’ met deze uitleg:
1. Anderen vinden dat ik anders kijk. Met de filmpjes deel ik mijn anders met jou. En ik ben benieuwd hoe jij kijkt.
2. Kijken wat er werkelijk is. Daar streef ik naar. Maar ik zie alleen wat ik verwacht. Ik plak er een etiket op of heb een oordeel.
Een voorbeeld (link): Ik zie een oude brug. Die Engelsen moeten nodig de zaak opknappen. Maar dan zie ik niet deze brug op deze plaats in dit licht, maar een gemiddelde van alle bruggen. Toen ik daar stond te wachten trof de beweging en de schittering van het water mij. Met deze website toon ik de schoonheid van het leven verborgen achter een brug, een bloem, een vogel. Anders kijken kan altijd.
Het credo was: ‘met filmpjes draai ik aan jouw werkelijkheid’.

Deze site begon met een managementwet, het ‘Peter Principle’:
“In een hiërarchie stijgt elke werknemer tot zijn niveau van incompetentie.”
Mijn ‘Peters Principle’ is: “In het leven stijgt elk mens tot zijn niveau van incompetentie en gaat op zijn neus en valt met zijn neus in de boter.”
Dat op mijn neus gaan (uit eigen ervaring) zet aan tot leren en ontwikkelen.
Dit in tegenstelling tot mijn vroegere oor-deel ‘wat erg dat het zo gaat’.

18 gedachten over “rodedraad

 1. Wat vind je het mooiste?

  Complimenten. Zéér aparte manier van kijken en kleurcombinaties. Verrassend spel met spiegelingen.
  Op je vraag “Wat vind je het mooiste?”: Lastig te zeggen.
  Je aparte aanpak van de “filmpjes” die eigenlijk geen filmpjes zijn, zoals we gewend zijn.
  Aaneengeschakelde stilte-momenten, zou ik het willen noemen.
  Ook de diep-donkere kleurvarianten – moet je bewerkt hebben – fascineren.
  Het donkere legt een mystieke waarnemingsvitrage over de beelden.

  Reactie: Nauwelijks bewerkt, belangrijkste is dat ik de nevel weghaal (‘dehaze’ in Adobe Photoshop/Camera Raw)
  Kleur is 1. de hele goed vaste lens (dus geen zoom), 2. altijd zon 3. ’s ochtend vroeg en voorjaar (mooi licht en helder, midden op de dag zie je vaak de horizon niet) of soms ’s avonds laat.
  ‘Aaneengeschakelde stilte-momenten’ heb ik tot ondertitel van mijn website gemaakt. Van Dale zegt “doorlopend, onafgebro­ken: een aaneengeschakelde reeks, rij van ber­gen, wei­lan­den e.d.”
  Je kan het ook als ‘aan 1 geschakeld’ lezen:
  filmpje ‘1 één’ (34 seconden).

 2. Prachtig, Peter. De beelden komen op mij Kantiaans over: het “Ding an sich” kunnen we niet kennen, het “Ding für mich” wel. En die kunnen we delen. Je geeft ons een mooie inkijk in jouw “Ding für mich”. Heel waardevol.

  Dringt meteen de vervolgvraag in mij op of je Peter’s Principle in Kantiaanse termen ziet: ‘Handel volgens dat principe, waarvan je zou willen dat het een algemene wet wordt’.

 3. Dank Peter, mooi, een beetje vervreemdend ook (ook je toelichting), zet aan tot denken, ‘wat staat daar nu?’. Ik vind dat iig leuk. Goed gedaan.
  Groet, Jeroen

 4. Peter, bedankt voor jouw reflecties die je – soms letterlijk – boven water hebt getild. En je bent ook niet te beroerd voor zulke mooie plaatsjes vroeg de warme sponde te verlaten. Prachtig man, je kan het!

 5. Hoi Peter, dank je wel voor het delen van je nieuwjaarsgroet via dit mooie filmpje! Ik heb meteen je andere filmpjes bewonderd. Een van de reacties op je website is: dit is Peter. En dat kan ik alleen maar beamen. Het brengt ook hele mooie herinneringen naar boven van de tijd dat we collega’s waren. Reflectie stond centraal, kijken naar jezelf maar ook naar anderen en hoe je op anderen reageert en zij op jou en waarom de reactie is zoals die is. Wat heb ik veel van je geleerd! En wat fijn dat je me weer even onderdompelt in ja , eigenlijk wel een goede duiding: jouw “Peter principle”. Alle goeds voor 2018!

 6. we denken vaak dat later een begrip is dat we kunnen sturen,
  waar we invloed op hebben.
  later zal ik…of later ben ik… of later zal ik zo zijn…
  vaak hechten wij hier enige vorm van werkelijkheid aan vast
  terwijl de enige werkelijkheid waar wij mensen ons aan vast kunnen houden
  is dat wat we beleven
  dat wat ons NU bezig houdt
  dat wat er is.
  bestaat later wel?
  of is het een illusie dat er een later is
  terwijl het enige werkelijke dat we meemaken is nu.

  als ik maar dat heb…als ik hier ben of als jij daar bent of als ik zo ben of wat nou als ik niet zo was…dan, dan komt het allemaal wel goed
  maar als we dan in het bezit zijn van dat wat we hoopten voldoet het vaak niet aan onze verwachtingen.

  vanuit elke positie is elke werkelijkheid anders voor elk persoon die op een andere plaats, op een ander moment in zijn leven staat.

 7. Prachtige filmpjes over hoe je de werkelijkheid kunt zien. Het nodigt uit je open stellen voorbij het verwachte en dan te zien voorbij het kijken.
  Ons denken zit daarbij in de weg of zoals het TAO zegt: “Pas als we onze eigen visie opgeven zien we de dingen zoals ze werkelijk zijn. Door de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn bereiken we het volkomen inzicht en daarmee het ware geluk.”
  Heb ervan genoten en mijn momenten van geluk ontvangen.

 8. Alles verandert
  Vaak anders dan je denkt
  Gedachtes te star
  Het huidige moment te ervaren
  Veranderlijk
  Constant te zijn

 9. We hebben allemaal onze eigen kijk op de werkelijkheid. Het blijkt ook telkens weer dat we die eigen kijk voor de werkelijkheid houden. Dit wordt veroorzaakt doordat we de beleving van de werkelijkheid belangrijker vinden dan de werkelijkheid zelf.
  Dat is van belang in relaties die we aangaan in liefde en werk en in acties die we (willen) ondernemen. Maar ook in rechtszaken.
  Het gaat er dus om dat op momenten dat je iets met een ander hebt, je erachter moet zien te komen wat de beleving van de ander is. Met andere woorden: de beleving van de werkelijkheid van de ander begrijpen. Maar ook je eigen beleving van de werkelijkheid begrijpen. Dit is niet altijd wiskundig bewijsbaar. Het zijn belevingen.

  Jouw foto’s laten zien dat de beleving anders kan zijn dan de werkelijkheid.

  Tot een volgende keer, André

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.